Üzletünk címe: 1191 Budapest Kossuth tér 23-24.  //  Telefonszámunk: 06-1-790-06-01

Évente 20 tonna gyógyszer kerül a Dunába

 

Amikor megépítették a szennyvíztisztítókat, még nem készültek fel a vízben feloldódó gyógyszerek kezelésére. Magyar kutatók ultraibolya sugárzással és gyógyszerzabáló mikrobákkal kísérleteznek, hogy egészségesebbé tudják tenni az ivóvizet.

A csapvíz és a zuhanyozás miatt is születhet károsodott gyerek

A klórozott víz súlyosan veszélyezteti az újszülöttek egészségét - figyelmeztetnek brit kutatók. Ha az anya terhessége alatt csapvizet iszik, klórozott vizű medencében úszik, vagy akár csak rendszeresen ilyen vízben zuhanyozik, kétszeresére növeli annak a veszélyét, hogy a gyermeke szívbetegen, súlyos agyi károsodással, vagy farkastorokkal jön a világra.

Vegyszerrel szennyezett az ivóvíz

KOPPENHÁGA, DÁNIA – Nagy figyelem kísérte az ivóvíz baktériumölő szerekkel való szennyezettségét, ám a tudósok most egy másik problémára összpontosítanak. Úgy tűnik, a gyógyszergyári szennyező anyagok és üledékek elérik a baktériumölők nagyságrendjét.

Fertőző zuhanyozás

Kórokozókkal permetezzük tele magunkat minden tusoláskor!

Az emberek zöme egy felüdítő zuhanyozással kezdi a reggelt. Nem is gondoljuk, hogy ilyenkor nemcsak a kellemesen masszírozó vízsugarakat, de rengeteg baktériumot is zúdítunk magunkra, állítja egy most közzétett amerikai tanulmány.

Csúszik az ivóvízminőség-javító program

Csúszik az ivóvízminőség-javító program – Hazánk szeptemberben halasztást kér az uniótól
(ezzel minden meg van oldva! a szerkesztő)
Nehezen szabadulunk az arzéntól
Jelenleg 371 magyar településen magasabb az ivóvíz arzénkoncentrációja az unió által meghatározott értéknél, s mivel a türelem év végén lejár, hazánk jövő hónapban halasztást kér az Európai Bizottságtól. Néhány faluban igen komoly a szennyezés mértéke: Eperjesen például több mint fél éve lajtos kocsi hordja a vizet, Bánkúton a kismamáknak és a gyermekeknek palackos vizet osztanak. Itt a héten aláírásgyűjtésbe is kezdtek a tarthatatlan helyzet miatt.

Terméketlenség a csapvíz miatt

 

Maga az a tény, hogy a fogamzásgátlókban lévő ösztrogéneket a szervezet kiválasztja és így a hormonokat, melyek a fent említett módon az ivóvízbe újra bekerülnek, az egész népesség "issza", elég elrettentő. Ha gúnyosan fognánk fel a helyzetet, azt mondhatnánk, hogy a fogamzásgátlók hatásának megsokszorozásával állunk szemben: először is, a tabletta megzavarja a nő természetes szervi funkcióit és megakadályozza a terhességet, másodsorban pedig az ivóvízből a férfi szervezetébe jutva annak elnőiesedését idézi elő, amely terméketlenségéhez vezet.

Legfőbb táplálékunk a víz


A tiszta víz érték, nélküle nincs egészség, nincs élet. A rendszeres tiszta víz fogyasztása alapja egészségünknek. Csak a tiszta víz képes szomjunkat oltani, és korunk népbetegségét, az alulhidratáltságot orvosolni. Ha kevés vizet iszunk, szervezetünk képtelen a salakanyagokat, mérgeket kiválasztani, így azok lerakódnak az érfalakon, az izületi felszíneken és a belső szervek szöveti szerkezetein. A következmény: a nehézkesebb áramlás, az alacsonyabb oxigén szint, ami kedvez a betegségeknek és ideális feltételeket teremt a gombáknak.

Orvosi vélemények

"Testünk ásványi agyag szükségletét leginkább az ételek biztosítják, nem az ivóvíz."
American Medical Journal (Amerikai Orvosi Folyóirat)

Annyira nem jó a budapesti víz

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa 2006. május 30-án hozott határozatában megállapította, hogy a Fővárosi Vízművek Zrt. azzal, hogy 2005. évi promóciós anyagaiban tett állítását, mely szerint az általa szolgáltatott ivóvíz "Európa egyik legjobb ivóvize" nem tudta hitelt érdemlően, objektív módon bizonyítani, a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására alkalmas magatartást tanúsított - áll a szervezet közleményében. A GVH a jogsértés megállapításán túl - tekintettel a jogellenes magatartás kismértékű várható piaci hatására - nem szabott ki versenyfelügyeleti bírságot.

Kismamáknak


Mit igyon a baba?

Biztosan ismerős az Ön számára is a vízforraló szélén kicsapódó fehér lepedék és a csap szűrőjében fellelhető apró kavicsok látványa. Ha Ön kisgyermekes szülő , érthető az igény, hogy gyermekének a legjobbat adja.

 Biztosan tudja, hogy mi is van a vízben, hogy mi kerülhet ebből a baba vagy az Ön szervezetébe, és hogyan védekezhet az esetleges veszélyek ellen?

 Vízszükséglet

Minél kisebb a gyermek, annál jobban oda kell figyelni a táplálkozására.

Az újszülött csecsemőknél az egyik legfontosabb igény a vízszükséglet, hiszen míg egy felnőtt emberi test 60 százaléka víz, egy csecsemő testének 80 százalékát teszi ki. Az Ön babája is sok folyadékot fogyaszt, és életének első két évében jóval érzékenyebb a környezetből érkező anyagokra, amelyek megterhelhetik a szervezetét.

Kockázatok

A kisbabák számára a legbiztonságosabb és legegészségesebb táplálék az anyatej. Ám a szoptatást követően, a vegyes táplálás időszakában is törekedni kell arra, hogy a kisbabák táplálkozása a lehető legbiztonságosabb és legegészségesebb legyen. Dr. Czinner Antal gyermekgyógyász professzor szerint a még fejletlen immunrendszerének és veséjének köszönhetően a csecsemő fokozottan érzékeny minden, a környezetből a szervezetébe kerülő szennyeződésre, felesleges anyagra. A csecsemő veséje csak 1 éves kor körül éri el azt a fejlettségi szintet, ami a felnőttekével nagyjából megegyezik. Ezért jó minőségű folyadékra, azaz elsősorban alacsony ásványianyag-tartalmú és minden szennyeződéstől mentes vízre van szükségük, akár ivóvízről, akár a tea, a tejpép, illetve a tápszer elkészítéséhez használt vízről van szó. A professzor hangsúlyozta, hogy a csecsemő nem kicsi felnőtt. Igényei mindenben eltérnek a felnőttekétől, sőt, a kisgyermekekétől is.

Nézzük meg, mit iszunk!

A vezetékes víz minőségét, a vezetékes rendszer elavultsága, szennyezettsége is veszélyezteti. Legtöbbször Ön is biztosan felforralja a csapvizet, hiszen ez az évtizedek óta működő megoldás a vízben található élő mikroorganizmusok, baktériumok ellen nyújt védelmet. Azonban az ivóvízben lévő egyéb szennyeződéseket, nehézfémeket, vegyi anyagokat nem távolítja el. A palackozott, szénsavmentes ásványvizek pedig a kelleténél nagyobb mennyiségű ásványi anyagot tartalmazhatnak.

Erre a problémára jelenthetnek megoldást az otthonunkba beépíthető, legmodernebb technológiát képviselő fordított ozmózis rendszerű víztisztító berendezések. Ezek nem az anyatejes táplálást próbálják leegyszerűsíteni, hanem a vízfogyasztással együtt járó egészségügyi kockázatokat küszöbölik ki. A legkorszerűbb technológiával készülő víz ásványianyag-tartalma alacsony. Ez óvja a csecsemők veséjét, mivel a fölösleges ásványi anyagokat a csecsemő szervezetének így nem kell kiválasztania, szükségtelen terhelést okozva. Nátrium- és nitrátszegény, a szennyezőanyagokat egy átsajtolási módszernek köszönhetően a megengedett határérték alá viszi a szűrési-tisztítási folyamat során.

Nagyon fontos még: sosem fogy ki, és az egész család fogyaszthatja korlátlan mennyiségben a garantáltan tiszta, biztonságos vizet.