Üzletünk címe: 1191 Budapest Kossuth tér 23-24.  //  Telefonszámunk: 06-1-790-06-01

Belépés
Regisztráció


Az alacsony TDS tartalmú víz

 

A WQA Tudományos Tanácsadó Bizottsága által kiadott jelentés (1992-1993)

 

Az idők kezdete óta a vizet vagy dicsérik, hogy jó egészséget ad, vagy ráfogják, hogy az ember miatta betegszik meg. Mi már tudjuk, hogy mi a víz valódi szerepe az emberi testben: oldószer és a tápanyagok és salakanyagok szállítója az egész testben, hőmérsékletszabályozó, a csontok és más szövetek olajozója és testünk biokémiai reakcióinak résztvevője. Ezeket a funkciókat a vízben lévő H2O látja el és nem az oldott anyagok, szuszpendált ásványi anyagok és egyéb alkotóelemek (szuszpenzió: diszperz rendszer, melyben a diszperziós közeg folyékony, a diszperz rész szilárd – a fordító megjegyzése).

Ebben az anyagban úgy határozták meg az alacsony TDS tartalmú vizet, hogy annak oldott anyag tartalma /TDS értéke/ 1 és 100 mg/l között mozog. Ilyen minőségű vizet tipikusan desztillációval, fordított ozmózissal és deionizációval lehet előállítani, ami a köz- vagy magán vízkezelési megoldásokat illeti.


Arra a következtetésre jutottunk, hogy az alacsony TDS tartalmú víz fogyasztásának – legyen az természetben előforduló vagy kezelés útján előállított víz – nincs káros hatása az emberi szervezetre. A következő pontokra alapozzuk ezt a megállapítást:

- Egyetlen közegészségügyi szervezet sem, mely az ivóvíz minőségét hivatott vizsgálni, sehol a világon nem rendelte el, sőt nem is tett javaslatot arra, hogy meghatározzák az ivóvíz oldott ásványi anyag tartalmának minimális értékét.
- Az emberi szervezet saját szabályozó mechanizmusa /homeosztázis/ irányítja a testfolyadékok ásványi anyag tartalmát és a különböző ionok kiválasztását a szervezetből egy normális egészségi állapotú személy esetén. Ez a mechanizmus nincs összefüggésben az elfogyasztott víz oldott anyag (TDS) tartalmával.

- Különböző tudományos kutatásokat végeztek, de nem találtak egészségkárosító tényezőt, ami összefüggésbe hozható az alacsony TDS tartalommal.
- A való világból vett példák is mutatják, hogy népek, népcsoportok isznak kizárólag alacsony TDS tartalmú vizet és soha, semmilyen szokatlan, vagy betegségre utaló tünetek nem jelentkeztek. Ezek megerősítik, hogy az emberek az ilyen vizet biztonsággal fogyaszthatják, ellentétben a bizonytalan oldott anyag tartalmú vizekkel.

/Ez az anyag a WQA jelentésének rövid kivonata!/
Lásd: www.wqa.org / water information library / Consumption of Low TDS water (Search)