Üzletünk címe: 1191 Budapest Kossuth tér 23-24.  //  Telefonszámunk: 06-1-790-06-01

Belépés
Regisztráció


Nestlé: Forrás vagy kút

Nestlé Aquarel "Cédrus" - természetes forrásvíz vagy mesterséges kútvíz

Minden fejlődés kiindulópontja és feltétele a fogalmak, a meghatározások, a fundamentumok ismerete és hamisítatlan ismertetése. Az ivóvíz a természetből eredő édesvizek olyan gyűjtőneve, amely leginkább utal az emberi test legfontosabb táplálékára. A Forrás és a Kút fejlődéstörténeti szempontból is különböző fizikai, lelki és szellemi jelentéstartalmat jelöl. Az ivóvíz fizikai tulajdonságainak ismeretében, a fenntarthatóság és az egészség jegyében kezdünk tiszta vizet önteni a pohárba!
A Nestlé S.A. (Nestlé Waters) globális üzleti szereplő marketing megfontolásból fogyasztóvédelmi-, természetvédelmi- és környezeti neveléstani szempontból is figyelemreméltó problémát példáz. A magyarországi Nestlé Aquarel "Cédrus természetes forrásvíz", a PET csomagoláson jelölt káli-medencei "Cédrus-forrásból" kerül a fogyasztóközönség elé. A valóságban a Cédrus-forrás nem létezik, és a palackozott víz nem forrásvíz, hanem egy technológiailag épített kútvíz. Nem Cédrus-forrás, hanem Urán kút, amely egy a földkérgi urán-kutatófúrásból maradt hátra. A Nestlé Waters kútja nem egy természetes, önmagától felszínre törő forrásvíz, hanem egy 256.5 méter mélyről felszivattyúzott és 3.7 km hosszú speciális vezetéken a csomagoló üzemhez vezetett kútvíz. Így a fogyasztók téves információt kapnak a vásárolt termékről, az iskolában a tanárok is hibásan értelmezik a fenntartható fejlődés szemléletéhez szükséges természeti (Forrás) és technológiai (kút) alapfogalmakat, megnevezéseket.

Ezért felhívásunk célja, hogy
- a természeti erőforrások fokozott kiaknázása korában a Forrás, mint természet-társadalmi fundamentum tartsa meg abszolút helyét a törvényalkotásban, az ivóvíz-politikában, a környezeti nevelésben és az érintett üzleti szereplők felelős vállalati kommunikációjában.
- a Nestlé S.A., Nestlé Waters a csomagolt ásványvíz termékein tematikusan ne használja a Forrásvíz elnevezést, és ennek megfelelően módosítsa a 'WET' iskolai-, környezeti nevelési- és képzési programját.

A cél elérése érdekében kezdeményezünk média megjelenést, társadalmi egyeztetést és szakmai fórumot.

Köveskál, 2006.8.31.
Eötvös Károly Közhasznú Alapítvány