Üzletünk címe: 1191 Budapest Kossuth tér 23-24.  //  Telefonszámunk: 06-1-790-06-01

Belépés
Regisztráció


Fertőző zuhanyozás

Kórokozókkal permetezzük tele magunkat minden tusoláskor!

Az emberek zöme egy felüdítő zuhanyozással kezdi a reggelt. Nem is gondoljuk, hogy ilyenkor nemcsak a kellemesen masszírozó vízsugarakat, de rengeteg baktériumot is zúdítunk magunkra, állítja egy most közzétett amerikai tanulmány.
Kórokozókkal permetezzük tele magunkat minden tusoláskor!

Az emberek zöme egy felüdítő zuhanyozással kezdi a reggelt. Nem is gondoljuk, hogy ilyenkor nemcsak a kellemesen masszírozó vízsugarakat, de rengeteg baktériumot is zúdítunk magunkra, állítja egy most közzétett amerikai tanulmány. A boulderi Colorado Egyetem kutatói korszerű berendezésekkel és a legmodernebb laboratóriumi módszerekkel vizsgáltak meg körülbelül 50 zuhanyrózsát kilenc különböző államban lévő városban, köztük New Yorkban, Chicagóban és Denverben. Az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában (PNAS) közölt eredmények meghökkentők: a tisztálkodó eszközök mintegy 30 százalékában tenyészett nem elhanyagolható mértékben a Mycobacterium avium nevű baktérium. Ezt a kórokozót teszik felelőssé azokért a tüdőbetegségekért, amelyek elsősorban legyengült immunrendszerű betegekben alakulnak ki, de a baktérium időnként teljesen egészséges embereket is megfertőz - mutat rá Norman Pace professzor, a tanulmány vezető szerzője.
Az nem meglepő, hogy kórokozókat találnak a városi csapvizekben. A kutatók azonban azt tapasztalták, hogy egyes M. avium és rokon kórokozók nyálkás "biofilmeket" alkotva tömörülnek össze a zuhanyrózsák belső felületén a vezetéki vízben úszónál több, mint százszoros koncentrációban. Amikor megnyitjuk a vizet és a zuhany sugarát az arcunkba irányítjuk, valószínűleg akkora adag M. aviumot juttatunk a szervezetünkbe, amely már egészségünket is károsíthatja - állítja Pace.

A szakember szerint a denveri Nemzeti Zsidó Kórházban végzett kutatás azt mutatja, hogy az elmúlt évtizedekben az Egyesült Államokban megfigyelt "nem tuberkulózisos" tüdőfertőzések számának növekedése, amelyet a M. avium és hasonló mikobaktériumok okoznak, kapcsolatba hozhatók azzal, hogy az emberek többet zuhanyoznak és kevesebbet fürdenek. A zuhanyrózsából kispriccelő víz kórokozókkal teli vízcseppeket szállít, amelyek a levegőben eloszolva könnyen belélegezhetők a tüdő legmélyebb részeibe.

A M. avium okozta tüdőbetegség tünetei közé tartozik a fáradtság, a tartós, száraz köhögés, a légszomj, a gyengeség és az általános rossz közérzet. Ezek a tünetek elsősorban legyengült immunrendszerű embereknél, például terhes anyáknál, idősebbeknél és más betegségben szenvedőknél jöhetnek elő.

Veszélyes-e tehát a zuhanyozás? "Valószínűleg nem, ha az immunrendszerünk nincs legyengülve valamilyen oknál fogva" - mondja Pace. A professzor véleménye szerint - mivel úgy tűnik, hogy elsősorban a műanyag zuhanyfejek telítődnek a kórokozókban gazdag biofilmekkel - a fém zuhanyfejek alkalmazása jó megelőző módszer lehet. A műanyag fejek fertőtlenítése nem hozta meg a remélt eredményt, sőt a hypós fertőtlenítés után nem sokkal még több baktériumot lehetett kimutatni, mint előtte.

Forrás: origo